Kupuj mądrze.

mądre zakupyKupowanie żywności tak dobranej, aby służyła naszemu zdrowiu, powinno stać się jednym z ważnych życiowych zadań. Sklepy oferują taką różnorodność towarów, że jeśli tylko zdobędziemy odpowiednią wiedzę, z łatwością wybierzemy to co jest najlepsze.
Ważna jest nie tylko wiedza o wartości odżywczej produktów, lecz również o tym, w jaki sposób dana żywność została wyprodukowana. Najnowsze metody przetwórcze dają bardzo dobre produkty.

  • Sporządzenie tygodniowego menu pomaga w utrzymaniu właściwej diety i zapobiega marnowaniu pieniędzy.
  • Porównywanie cen. Supermarkety podają ceny w przeliczeniu na kilogram produktu. Trzeba sprawdzać i porywać, wybierając najkorzystniejsze. Sprawdzajmy też aktualne promocje.
  • Pamiętajmy jednak, że nie tylko cena powinna decydować o wyborze. Ważniejsza jest jakość i bezpieczeństwo żywności.
  • Zanim kupimy sprawdźmy datę przydatności produktu do spożycia.
  • Nie róbmy zakupów „z pustym żołądkiem”, gdyż wtedy będzie nas kusić, żeby kupić więcej niż potrzebujemy.
  • Unikajmy tłuszczu i kupujmy jak najchudsze mięso, a w potrawach zapiekanych zastępujmy mięso warzywami i roślinami strączkowymi.
  • Unikajmy też produktów typy Fast food, gdyż zawierają dużo soli i tłuszczu.
  • Stawiajmy na produkty najbardziej bogate w wartości odżywcze – pieczywo i płatki z pełnego ziarna, zamiast słodyczy dostarczających pustych kalorii wybierzmy np. słodkie suszone morele lub zbożowe.
  • Zadbajmy o pełną spiżarnię. Przygotujmy zapasy podstawowych produktów, które mogą być długo przechowywane. Dzięki takim zapasom sporządzimyy posiłek bez konieczności codziennego wychodzenia po zakupy. Starajmy się mieć w zapasie – mleko, owoce i warzywa w puszkach i konserwy, bakalie paczkowane – w tym suszone owoce, orzechy i ziarna, ryż, makarony, płatki śniadaniowe, mąkę, cukier, olej, kasze.

Sprawdzajmy jakość naszych zakupów, kupujmy od sprawdzonych i zaufanych marek. Będziemy mieli gwarancję, że produkt jest przede wszystkim dobry i zjemy całą zawartość opakowania ze smakiem. Pozwoli to na niemarnowanie pożywienia przez „nietrafione zakupy”. Jeśli kupujemy np. bakalie to najlepszym wyborem będą te dobrej jakości, w zamkniętych szczelnie opakowaniach (np. Bakalland). Wtedy będziemy mieć pewność, że nie są niczym zanieczyszczone i nie utraciły swoich cennych składników tak jak bakalie kupowane ze skrzynek na targu, wystawionych na działanie słońca, powietrza i owadów.

Author: Agnieszka

Share This Post On