Makaronowe kolanko w towarzystwie wędzonego łososia

Kolanko nie jest tak popularnym makaronem jak penne czy spaghetti – a szkoda bo kryje w sobie wiele możliwości. Jego kształt jest bardzo wdzięczny i nadaje przygotowanym daniom oryginalnego charakteru. Zobaczcie jak w połączeniu z wędzonym łososiem i cukinią staje się smacznym i szybkim daniem.

Pasta with salmon

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron kolanko – 250 g

  • Łosoś wędzony – ok. 150 g

  • Cukinia – 1 szt.

  • Cebula – 1szt.

  • Czosnek – 1 ząbek

  • Świeży tymianek

  • Oliwa

  • Sól, pieprz, tymianek suszony

Przygotowanie:

 Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dajemy kilka kropel oliwy, podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię oraz porwanego na drobne kawałki łososia. Wszystko delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy przez około 5 minut. Na koniec do odcedzonego makaronu dodajemy uduszonego łososia z cukinią i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką tymianku.

Smacznego!

Author: Reaktor

Share This Post On