Wędzone domowe oscypki

-Podgrzewamy świeże mleko do temp. 38 st.C, wyłączamy piec i  dodajemy podpuszczkę

rozrobioną w wodzie 2 krople na 1 litr mleka .

-Czekamy 30 min aż mleko zacznie się ścinać w tak zwany skrzep .

-Kroimy delikatnie skrzep w kostkę i czekamy kolejne 30 min .

-Zaczynamy odcedzać skrzep na cedzaku wyciskając jak najwięcej serwatki .

-Kroimy na wymagane kawałki sera .

-Podgrzewamy resztę mleka do temp. około 55* i zaczynamy w takiej ciepłej wodzie wygniatać oscypki

około 10 min aby masa zrobiła sie plastyczna .

-Tak uformowane oscypki wkładamy do solanki tak aby oscypki pływały ( 10% roztwór )

– Po 24 godzinach wkładamy je do siatek .

– Oscypki wędzimy w temp. 40*-45* prze około 4 godziny .

– Pamiętajmy aby pilnować temp. aby oscypki nie odpłyneły .

-Oraz po lekkim schłodzeniu ściągamy siatki później jest z tym kłopot .

 

Author: Reaktor

Share This Post On