Kiełbasa domowa – wędzona.

kiełbasa

Nie dość że jest to wielokrotny sprawdzony przepis to do tego jest świetny i dobry. Dobrze dobrane proporcje gwarantują ten świetny smak oraz idealną konsystencję. Kiełbasę według tego przepisu można wędzić jak i na gorąco tak i na zimno. Kiełbasa jest prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu (nie licząc oczywiście oczekiwania). Na bazie tego przepisu można przygotować wiele różnych kompozycji smakowych. Polecam ten przepis szczególnie tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wędzeniem.

SKŁADNIKI

WAGA

CENA

CENA ZA KG

Łopatka

3 kg

38,70 zł

12,90 zł

Podgardle

1 kg

8,50 zł

8,50 zł

Wołowina

0,7 kg

18,20 zł

26,00 zł

Boczek

1,2 kg

18,00 zł

15,00 zł

Słonina

0,6 kg

4,20 zł

7,00 zł

RAZEM

6,5 kg

87,60 zł

kiełbasaPokrojone mięso w kostkę dokładnie wymieszaj z solą peklową. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24H.

Ważne aby dobrze odmierzyć sól peklową:

6,5 kg * 18g = 117g  – koszt koło 2,00

Po 24 h mięso dokładnie mielimy na maszynce na grubych oczkach.

 

Przyprawy

GORCZYCA

12 gr

GAŁKA MUSZKATUŁOWA

6 gr

CZOSNEK

Główka

PIEPRZ MIELONY

20 gr

MAJERANEK

7 gr

ZIELE ANGIELSKIE

12 gr

OWOC JAŁOWCA

3 gr

GOŹDZIKI

3 gr

WODA

0,5 l

Wyrabiamy mięso dość energicznymi ruchami 30 min. I pieczemy mały kotlet aby sprawdzić smak.

Przygotowujemy mięso do na bijania w jelita wieprzowe. – koło 180 gr. 

Przepłukujemy jelita wodą, wlewamy trochę oleju do nich, aby lepiej się nadziewały.

Po nadzianiu formujemy kiełbasy o dł. 30 -35 cm.

 

Zostawiamy mięso w chłodnym miejscu w celu obeschnięcia i rano rozpoczynamy wędzenie.

Rozgrzewamy wędzarnik i suszymy około 60 min.

Temp. 50° przez 4 h a następnie 60 min 60-70°.

Zostawiamy na 1 dzień do wyschnięcia  i wystygnięcia.

 

Author: Agnieszka

Share This Post On