Wędzone domowe oscypki

-Podgrzewamy świeże mleko do temp. 38 st.C, wyłączamy piec i  dodajemy podpuszczkę rozrobioną w wodzie 2 krople na 1 litr mleka . -Czekamy 30 min aż mleko zacznie się ścinać w tak zwany skrzep . -Kroimy delikatnie skrzep w kostkę i czekamy kolejne 30 min . -Zaczynamy odcedzać skrzep na cedzaku wyciskając jak najwięcej serwatki . -Kroimy na wymagane kawałki sera . -Podgrzewamy resztę mleka do temp. około 55* i zaczynamy w takiej...

Read More

Kiełbasa domowa – wędzona.

Nie dość że jest to wielokrotny sprawdzony przepis to do tego jest świetny i dobry. Dobrze dobrane proporcje gwarantują ten świetny smak oraz idealną konsystencję. Kiełbasę według tego przepisu można wędzić jak i na gorąco tak i na zimno. Kiełbasa jest prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu (nie licząc oczywiście oczekiwania). Na bazie tego przepisu można przygotować wiele różnych kompozycji smakowych. Polecam ten przepis...

Read More