Tort z owocami sezonowymi i kremem z białej czekolady

Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.

SKŁADNIKI:

  • Spody tortowe jasne 400 g Dan Cake,                                   Cake with fresh berries and white glaze in woman's hands
  • Dżem z czarnej porzeczki,
  • Jedno opakowanie serka mascarpone 250g,
  • Pół szklanki śmietanki kremówki 36%,
  • Pół szklanki cukru białego
  • 100 gram białej czekolady,
  • 1/2 szklanki herbaty malinowej,
  • 1 łyżeczka cukru,

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając powoli pół szklanki cukru. Następnie ostrożnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, stale mieszając łyżką.

Przygotowujemy poncz – do nasączenia biszkoptów. Starannie mieszając herbatę i łyżeczkę cukru. Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki. Do dekoracji.

Pierwszy spód tortowy marki Dan Cake układamy na tacy i nasączamy przygotowanym wcześniej pączem, nie za dużo by nie przemoczyć biszkoptu. Na spodzie równo rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, następnie układamy 1/2 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim nasączonym spodem Marki Dan Cake. Na wierzch i boki tortu nakładamy pozostały krem i wyrównujemy. Boki Tortu starannie obsypujemy wcześniej startą białą czekoladą.

Na torcie układamy owoce sezonowe. Następnie schładzamy tort w lodówce.

Author: Reaktor

Share This Post On