Święta z bogactwem smaku!

Herring rolls on fresh lettuce.

Nieodłącznym elementem Świąt jest wielkie gotowanie i ucztowanie przy stole. Barszcz z uszkami i smażony karp w Wigilię oraz pyszne mięsiwa w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt – to już bożonarodzeniowy kanon. Przedstawiamy przepisy na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Gwarantujemy, że proponowane dania wprawią podniebienia wszystkich gości w stan kulinarnej rozkoszy!

Świąteczne śledzie z sosem czosnkowym

Składniki:

– około 400 g filetów śledziowych a`la Matjas

– ½ szklanki wody

– ½ szklanki octu 10%

– 1 średnia cebula

– 10-12 ziarenek ziela angielskiego

– 10-12 goździków

– 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach

– 1 laska cynamonu

– sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kroimy cebulę w krążki. Do słoiczka wkładamy filety śledziowe przekładane cebulą, zalewamy marynatą,

zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni. Podajemy na świeżej sałacie i polewamy sosem czosnkowym Tarsmak.

Author: Reaktor

Share This Post On