Strucla makowa z Bakalland

strucla makowa ,

Aromatyczne i pyszne wypieki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Tajemnica ich smaku tkwi w jakości składników jakie wykorzystujemy do ich przygotowania. Z masą makową Bakalland wykonamy nawet najbardziej fantazyjne słodkości. Tajemnica doskonałej jakości masy makowej Bakalland kryje się w kilkukrotnie mielonym maku i niepowtarzalnym smaku. Bogactwo rodzynek, wyrazisty smak skórki pomarańczowej oraz dodatek miodu i aromatu migdałów tworzą idealną kompozycję. Warto również podkreślić, że masa makowa Bakalland nie zawiera konserwantów. Co więcej, jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i błonnika.

Wystarczy jeden ruch dłonią i jest gotowa do użycia. Z takim dodatkiem każdy sprosta wyzwaniu jakim jest świąteczny makowiec.

Strucla makowa:

  • 500g masy makowej Bakalland
  • 200ml mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • 60g masła
  • 4 żółtka
  • 600g mąki pszennej
  • 1 białko

Wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok 2 cm bez nadzienia. Każdy prostokąt zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 190 stopni C przez ok. 20 minut. 

 

Author: Reaktor

Share This Post On