Śliwkowe skarby ukryte w… knedlach

Knedle to jedno z dań, które kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i niepowtarzalnym smakiem świeżych, letnich owoców. Choć można je przyrządzać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, to strzałem
w dziesiątkę są knedle ze śliwkami! Z dodatkiem aromatycznych przypraw marki Appetita będą mięciutkie, pyszne i będzie zajadać się nimi cała rodzina!

Intrygujące w smaku, słodko-kwaskowe, idealne na obiad lub podwieczorek… Właśnie teraz mamy idealny moment na przygotowanie pysznych knedli – trwa sezon na śliwki! Ten owocowy symbol końcówki lata dostępny jest w wielu odmianach, dlatego każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony smak. Poza tym śliwki są niskokaloryczne i bogate w witaminę A, C i E, potas, żelazo i magnez, dlatego po prostu warto je jeść!

Pyszne knedle można przygotować w bardzo prosty sposób. Z dodatkiem śmietany, cukru pudru, cynamonu Appetita albo bułki tartej, stanowią sycący, wartościowy posiłek, któremu z pewnością nie oprze się żaden łasuch!

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków                                                                                                                          Bazylia_front_v3

  • 1 szklanka mąki                                                                                                                               

    Cinnamon in closeup

    Cinnamon in closeup

     

  • 50 dag śliwek

  • 1 jajko

  • 100 ml śmietany 30%

  • 2 łyżeczki kakao instant

  • Cukier trzcinowy

  • Cynamon Domowe Sekrety Appetita

  • kilka listków mięty do dekoracji

  • ½ łyżeczki kurkumy Appetita

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.

Następnie rozgnieć je, ostudź, dodaj jajko, pół łyżeczki kurkumy Appetita (knedle zyskają piękny, rumiany kolor) oraz partiami mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.

Uformuj kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 cm, następnie pokrój je na kawałki długości 3-4 cm. Z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie ją spłaszcz.

Na środek nałóż śliwkę, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem Appetita.

Zlep dokładnie brzegi ciasta i uformuj z niego kulkę.

Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odcedź i zahartuj zimną wodą.

Podawaj z ubitą na sztywno śmietaną (połączoną z kakao). Ozdób danie kilkoma listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Cynamon mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Kurkuma mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Więcej informacji udziela:

Justyna Orlikowska

Kolterman Media Communications

Tel. kom. 510 081 103

e-mail: j.orlikowska@kmc-pr.pl

Author: Reaktor

Share This Post On