Kołocz Babci Stasi smakuje wyśmienicie .

Dzisiaj każdy może podejść do cukierni czy marketu i kupić sobie tradycyjny kołacz z serem , niestety ale każdy odczuwa potem dolegliwości zgagi dlatego pieczenie własnego kołacza z serem pomimo że trochę czasochłonne przyniesie nas w czasy naszych Babci które zawsze miały w spiżarce pyszny kołacz z serem .

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, żółtka, jajko, cukier oraz drożdże wcześniej rozpuszczone w 1/4 szklanki letniego mleka. Wszystko wyrabiamy (najlepiej ręką) wlewając po powoli resztę mleka. Należy wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Na koniec dodajemy roztopione (letnie) masło. Wyrabiamy, żeby się dobrze połączyło. Po wyrobieniu ciasto posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Masa serowa:

Pomielony ser , przekładamy do dużej misy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, kaszę manną  skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy . Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła. UWAGA: Pianę ubijamy krótko przed wyłożeniem sera na blachę. Kto lubi może do sera dodać rodzynki.

Posypka:

Masło topimy i studzimy. Dodajemy cukier i mąkę (tyle, żeby posypka była dość gęsta i żeby nie była mokra).

Ciasto:

  • 3/4 kostki drożdży
  • 1,5 – 2 szklanki mleka
  • 3/4 kg mąki
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera
  • 5 żółtek
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1,5 – 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • białka z wszystkich jajek
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny

Posypka:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • ok. 3/4 szklanki mąki (tyle żeby posypka była gęsta i sucha)

Dodatki:

  • 1/4 szkalnki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru

Author: Reaktor

Share This Post On