Chleb orkiszowy bez mąki pszennej

Większość przepisów na wyrób chleba orkiszowego albo zawiera też mąkę pszenna

albo jest z mąki orkiszowej ale 2000 .

 

Poniżej przepis na chleb z bloga Pracownia Wypieków

Składniki

Składniki na zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 75 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630
  • 100 g wody

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 12-24 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek.

Ciasto właściwe:

  • 275 g wody
  • 30 g miodu
  • 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Cały zaczyn połączyć ze składnikami z ciasta właściwego i dokładnie wyrobić ciasto (ręcznie – lub mikserem z hakiem chlebowym przez kilka minut– wyrabianie ręczne zabiera nieco więcej czasu).

Ciasto powinno lekko lepić się do rąk, jednak nie powinno pozostawać na rękach. Gdyby było zbyt mokre należy dodać odrobinę mąki orkiszowej – ale nie za dużo.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny lub do widocznego zwiększenia objętości.
Po tym czasie przełożyć ciasto (łączeniem do góry) do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C – wraz z blachą do pieczenia.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem ale niezbyt głęboko.

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Piec w temperaturze 230 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 – 40 minut.

Author: Damian

Share This Post On