Wędzone domowe oscypki

-Podgrzewamy świeże mleko do temp. 38 st.C, wyłączamy piec i  dodajemy podpuszczkę rozrobioną w wodzie 2 krople na 1 litr mleka . -Czekamy 30 min aż mleko zacznie się ścinać w tak zwany skrzep . -Kroimy delikatnie skrzep w kostkę i czekamy kolejne 30 min . -Zaczynamy odcedzać skrzep na cedzaku wyciskając jak najwięcej serwatki . -Kroimy na wymagane kawałki sera . -Podgrzewamy resztę mleka do temp. około 55* i zaczynamy w takiej...

Read More

Chleb orkiszowy bez mąki pszennej

Większość przepisów na wyrób chleba orkiszowego albo zawiera też mąkę pszenna albo jest z mąki orkiszowej ale 2000 .   Poniżej przepis na chleb z bloga Pracownia Wypieków Składniki Składniki na zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 75 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 100 g wody Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 12-24 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku...

Read More

Dlaczego warto mieć kota na punkcie mleka?

Prosto z lodówki albo podgrzane, w towarzystwie płatków śniadaniowych lub w szklance kakao, smakowe, zsiadłe, a nawet prosto od krowy – sposobów na mleko jest tyle, ilu jego miłośników. Równie liczne są powody, dla których warto sięgać po mleko każdego dnia. W tym popularnym napoju kryje się bowiem prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zasobność w...

Read More
Jesień w kuchni.
Wrz21

Jesień w kuchni.

Jesień w kuchni Każda z pór roku rozpieszcza nas obfitością smaków i aromatów świeżych warzyw i owoców. Jesienią jest wyjątkowo smacznie, kolorowo i zdrowo. Które warzywa warto jeść o tej porze roku, aby w pełni wykorzystać ich bogactwo witamin i minerałów? Podpowiadamy. Sezonowe warzywa to prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie jesienią, kiedy mamy dostęp do wielu wartościowych produktów. I mimo, że wiele z nich jest dostępnych...

Read More
Śliwkowe skarby ukryte w… knedlach
Wrz17

Śliwkowe skarby ukryte w… knedlach

Knedle to jedno z dań, które kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i niepowtarzalnym smakiem świeżych, letnich owoców. Choć można je przyrządzać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, to strzałem w dziesiątkę są knedle ze śliwkami! Z dodatkiem aromatycznych przypraw marki Appetita będą mięciutkie, pyszne i będzie zajadać się nimi cała rodzina! Intrygujące w smaku, słodko-kwaskowe, idealne na obiad lub podwieczorek… Właśnie teraz...

Read More
Kołocz Babci Stasi smakuje wyśmienicie .
Sie20

Kołocz Babci Stasi smakuje wyśmienicie .

Dzisiaj każdy może podejść do cukierni czy marketu i kupić sobie tradycyjny kołacz z serem , niestety ale każdy odczuwa potem dolegliwości zgagi dlatego pieczenie własnego kołacza z serem pomimo że trochę czasochłonne przyniesie nas w czasy naszych Babci które zawsze miały w spiżarce pyszny kołacz z serem . Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, żółtka, jajko, cukier oraz drożdże wcześniej rozpuszczone w 1/4 szklanki letniego...

Read More